Home
Despre
În concert din 1908
Orchestra Conservatorului de muzică Santa Cecilia a fost prima orchestră din Italia care s-a dedicat exclusiv repertoriului simfonic, oferind premierele unor mari capodopere ale anilor 1900, precum „Fântânile Romei” și „Pinii din Roma” de Respighi. Fondată în 1908, Orchestra a fost dirijată de unele dintre cele mai mari figuri muzicale ale secolului al XX-lea: de la Mahler, Debussy, Saint-Saëns, Strauss, Stravinsky, Sibelius, Hindemith, Toscanini, Furtwängler, De Sabata, Karajan și Abbado la cei mai impresionați interpreți ai zilelor noastre, incluzându-i pe Gergiev, Thielemann, Dudamel, Temirkanov, în timp ce Directorii săi Muzicali au fost Bernardino Molinari, Franco Ferrara, Fernando Previtali, Igor Markevitch, Thomas Schippers, Giuseppe Sinopoli, Daniele Gatti, Myung-Whun Chung și, din 2005 până în 2023, Sir Antonio Pappano, care va fi succedat de dirijorul englez Daniel Harding în octombrie 2024.
Leonard Bernstein a fost Președinte de Onoare din 1983 până în 1990.
Cu Sir Antonio Pappano în rolul de Director Muzical din 2005, statura Orchestrei a cunoscut un succes extraordinar, construindu-și o reputație internațională. Cu Pappano la cârmă, Orchestra a apărut la unele dintre cele mai importante festivaluri muzicale, inclusiv la Proms în Londra, White Nights în Sankt Petersburg, Festivalul de la Lucerna, Festivalul de la Salzburg și a performat în unele dintre cele mai cunoscute locații din lume, incluzând Philharmonie din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Concertgebouw din Amsterdam, Royal Albert Hall din Londra, Salle Pleyel din Paris, La Scala din Milano, Suntory Hall din Tokyo, Semperoper din Dresda, Carnegie Hall din New York.
Înregistrări
După o colaborare de lungă durată cu unele dintre cele mai mari case de discuri internaționale, care au produs înregistrări ce au devenit legendare, Orchestra Santa Cecilia înregistrează extensiv pentru Warner Classic. Lansările, sub conducerea lui Pappano, includ „Madama Butterfly” de Puccini (cu Angela Gheorghiu; înregistrarea a câștigat un Brit Award), „Requiem” de Verdi (Gramophone Award, BBC Music Magazine, Brit Classical), „Stabat Mater” de Rossini și Pergolesi cu Anna Netrebko (Gramophone Editors’ Choice Award), „William Tell” de Rossini, „Simfonia nr. 6” de Mahler, „Petite Messe Solennelle” de Rossini, „Quattro pezzi sacri” de Verdi, „War Requiem” de Britten și un CD intitulat „Uverturi Rossini”. Recent înregistrat, „Aida” de Verdi se laudă cu o distribuție de excepție (Anja Harteros, Jonas Kaufmann, Erwin Schrott) și a câștigat numeroase premii: Cel mai bun Înregistrare 2015 pentru The New York Times și pentru The Telegraph, Cea mai bună operă 2015 – Apple Music, Choc Classica de l’année, Diapason D’or și Choix de France Musique, Înregistrarea lunii pentru Gramophone, Preis der deutschen Schallplattenkritik. Un CD a fost lansat și în 2015, cu Concertul pentru pian nr. 1 de Ceaikovski și Concertul pentru pian nr. 2 de Prokofiev, interpretate de Beatrice Rana, Concertul pentru vioară de Brahms cu Janine Jansen (Decca) și Concertul pentru pian de Schumann, interpretat de Jan Lisiecki (DGG).
Antonio Pappano și Orchestra au înregistrat, de asemenea, „Nessun Dorma, The Puccini Album” cu tenorul Jonas Kaufmann (Cele mai bune înregistrări de muzică clasică din 2015 pentru The New York Times), care a ajuns în topurile mondiale, Simfoniile nr. 2 și nr. 4 de Schumann, Simfonia nr. 1 de Elgar (ICA Classics), CD-ul „Anna Netrebko. Verismo” (DGG), „Le Carnaval des Animaux” cu Martha Argerich, Simfoniile lui Bernstein (Warner Classics), „Otello” de Verdi cu Jonas Kaufmann (Sony Classical), „Tudor Queens” cu Diana Damrau (Warner Classics) și „Ein Heldenleben/Burleske” de Strauss cu Bertrand Chamayou (Warner Classics).
Printre cele mai recente înregistrări se numără „Turandot” de Puccini, „Messa di Gloria” de Rossini (Warner Classics), „Cinema” cu Alexandre Tharaud (Erato) și „Insieme – Opera Duets” (Sony Classical) cu Jonas Kaufmann și Ludovic Tézier.